top of page

СТРАТЕГІЇ ВНУТРІШНЬОЇ СТІЙКОСТІ



Ще 2 місяця тому в Україні говорили про ПТСР (Постравматичний стресовий розлад — довготривала негативна реакція після пережитого стресу) фахівці та люди, які пережили жахливі події.

Але після 2 4 лютого ПТСР став невід’ємною частиною життя всіх українців. Наше життя поділилась на «До» та «Після».

Одним із фактів реальності є те, що життя вже не буде таким, як раніше. І чим скоріше кожен з нас це прийме, тим буде краще.

Але психіка має свої закони і просто так це не легко зробити.

Щоб дивитися в майбутнє, потрібно грамотно встановити відносини з минулим. В першу чергу - це вийти з критичної ситуації у своїй голові.

Наприкінці 20-го століття Ізраїльський професор Мулі Лаад розробив модель психологічного виживання після сильного стресу. Автор моделі показав 6 стратегій подолання та виходу з негативного стану.

Модель має назву — BASIC Ph. BELIFS (Переконання). Цей стиль грунтується на релігії, міцних переконаннях, усвідомленому сенсу життя та почутті місії, вірі в людей та саму себе. AFFECT (Емоції). Усвідомлення власних емоцій та вміння їх правильно проявляти. SOCIAL (Соціальність). Соціальні зв’язки та комунікація з іншими людьми. IMAGINATION (Уявлення). Цей стиль допомагає відволіктись від реальності та переключитись у власний світ, щоб відпочити та накопичити сили. COGNITION (Свідомість, Думка). За допомогою цього стилю, людина може відключити емоції, залишаючись в реальності, та логічно аналізувати інформацію, щоб знайти вірні кроки для вирішення поточної ситуації. PHYSIOLOGY (Фізична діяльність). Фізичні шляхи подолання стресу.

У кожної людини є свої звичні стилі подолання та виходу, але чим більшою кількістю люди користується, тим краще.

Якщо якийсь стиль не допомагає, переключайтесь на інший та знаходьте, що вам краще всього підходить.

bottom of page