top of page

Як заспокоїти людину старшого віку



1. Важливо проговорити чіткий план "до": куди ви йдете під час обстрілу, хто що бере з собою, хто за що відповідальний. Чим більше літня людина буде готова до початку обстрілу, тим більш спокійна вона під час нього.

2. Для більшого заспокоєння під час обстрілу людина старшого віку, як і будь-яка інша, повинна мати завдання, які вона виконує: взяти неважкі речі чи ковдру, подивитися за онуком чи переноскою з котом у сховищі. Завдання мають бути нескладними, проте досить відповідальними. Таким чином у людини буде зона її контролю й відповідальності і вона зможе відчувати більше безпеки.

3. Пам’ять літніх людей спрямована на далеке минуле, вони добре пам’ятають моменти з юності чи зрілості. Розпитайте або попросіть дітей розпитати щось у літньої людини. Де вона відпочивала за молодих років, як святкувала дні народження… Розповідь заспокоїть людину, поверне її у безпечне місце в голові, надасть приємних переживань і знизить рівень стресу.

Як зазначається, це допоможе заспокоїти та зайняти одразу і людину старшого віку, і дітей, наприклад.

4. Якщо людина не проти — візьміть її за руку чи обійміть за плечі. Найкраще заспокоюють легкі рухи, погладжування згори донизу. Якщо людина в ступорі чи близька до того, аби плакати, то обійміть за плечі і тихенько гойдайте в різні боки чи несильно назад і вперед. Такі рухи дуже заспокоюють і ніби заколисують.

5. Стежте, щоб людина пила багато рідини. Це актуально для будь-кого, і для літніх людей так само. Під час гострого стресу нервова система страждає від зневоднення. Дайте води чи чаю, якщо він у вас є.

6. Спокійно проговорюйте свої дії: "Зараз я дам тобі попити", "Я обійму тебе", "Ми сядемо тут". Через сповільнену швидкість нервових реакцій літні люди можуть втрачати фокус, бути дезорієнтованими. Ваш голос й інструкція, що робити, допоможуть опанувати стрес.

bottom of page